Blackjack regler

Blackjack är ett roligt spel som är lätt att lära sig grunderna i. Det svåra med Blackjack är att bli riktigt bra för det kräver en hel del skicklighet och envishet. De flesta blir aldrig Blackjackproffs men många kan bli tillräckligt duktiga för att kunna spela på lite högre nivå. Det finns några olika varianter av spelet men grundreglerna är alltid de samma.

Grunderna i Blackjack

Ett annat namn på Blackjack är 21 vilket förklarar målet med spelet nämligen det att få ihop högsta möjliga summa utan att överskrida 21. Om man får mer än 21 poäng så kallas det för att ”busta” efter engelskans ”to bust.” Kort numrerade från 2 till 10 är värda sina nummer och knekt, dam och kung är värda tio poäng. Esset kan vara 11 eller 1 poäng beroende på vilket som är bäst för spelaren. En hand där esset räknas som 11 kallas för en ”soft” eller mjuk hand eftersom den inte kan ”busta” om spelaren väljer att dra ett nytt kort.

Alla spelare försöker att slå given genom att få högsta möjliga hand utan att ”busta.” Även om både given och spelaren ”bustar” så är det spelaren som förlorar. Har given och spelaren samma värde på sina händer så vinner ingen. Denna situation kallas för en ”Push.” Trots att det sitter ett helt gäng spelare runt border så tävlar alla mot given. Detta innebär att given kan vinna mot några och samtidigt förlora mot andra av deltagarna.

Till att börja med satsar alla enligt överenskommet insatsschema och sedan delar given ut två kort till var och en. Ett av givens kort är synligt för alla och ett är dolt. Det är vanligast att fyra kortlekar används eftersom färre innebär att det blir lättare för kort räknare att hålla koll på vilka kort som delats ut och således ta hem spelet. Om given har ett kort värt tio eller ett ess synligt så vänds det dolda kortet för att kontrollera om han har en Blackjack. Är det en Blackjack har given vunnit och beroende på version av spelet så har spelarna förlorat sina insatser eller behållit de tack vare en Blackjack hand.

En spelar kan välja mellan några olika drag under spelets gång. Dessa kallas för Hit, Stand, Double Down, Split eller Surrender. Med hit menas att ta ett nytt kort, stand betyder att inga fler kort dras, double down är när insatsen dubblas och ett kort till tas, med split menas att man dubblar insatsen och låter båda korten vara det första i en ny hand vilket bara är möjligt när korten har samma värde och sist men inte minst så kan man ge upp halva insatsen och göra en så kallad surrender denna sista variant är dock inte så vanlig i dagens casinon.

Varianter av Blackjack

Det finns som sagt många olika varianter av Blackjack. En av dem kallas för Pontoon och tros vara en mycket gammal version av spelet. I Pontoon spelar man med 8 kortlekar och given har två dolda kort och vid en ”Push” så vinner given. I en annan populär version som kallas Triple Shot så innehåller spelet War, Blackjack och Poker samtidigt. Listan med roliga varianter kan göras lång och skillnaderna är inte särskilt stora. Grunderna i Blackjack är de samma och för att skapa en annorlunda version byts en eller två regler ut. Kan man bara grunderna så kan man snabbt förstå hur man spelar en special version.